Road Trip I Europa

Road trip familiernes rejsemagasin

I den lille hyggelige by Vemmelev på Vestsjælland, bor Janne Kaack med sin mand, og to børn. Som så mange andre, har de ofte snuppet afstikkere til Thailand osv en del gange, men mærkede en lyst til at opdage Europa. Derfor kastede de sig pludselig ud i et vaskeægte road trip eventyr, som Janne her fortæller om:

 

road trip familiernes rejsemagasin

Hvordan kom i på ideen med at tage et road trip i Europa…?

 

Ideen opstod først fordi vi gerne ville prøve at rejse uden fast destination men kun havde 2-3 uger og et rimelig smalt budget, hvilket ikke gav mulighed for en masse flyveture. Dernæst synes vi begge at Europa har en masse smukke steder, som vi slet ik´ har været gode nok til at udforske! Vi har kun været på bilferie én gang tidligere og det var inden børn, men vi synes det måtte være en rigtig fin mulighed for den frihed vi søgte, og som vi tidligere kun har prøvet i østen. Vi var dog meget i tvivl om hvor vidt omkring vi ville nå, med en 4 årig med krudt i rumpen og en 9 måneders baby.

 

 

 

Hvordan har i rejst førhen?

Gennem livet har vi begge rejst en del og sammen har vi, både med og uden børn, rejst på den klassisk charter og på selvplanlagte rejser til bl.a Thailand. Dog  foretrækker vi og har oftest rejst omkring 3 ugers tid, da vi alle når at komme helt ned i gear uden vi skal “skynde os” at holde ferie!

 

Road trip familiernes rejsemagasin

Havde i lavet nogle mål eller regler hjemmefra? 

Hjemmefra var vores eneste regel faktisk at vi kun skulle køre til den første i bilen ikke gad mere, så skulle der være pause/overnatning. Vi ville ikke være nødt til at SKULLE køre f.eks 200 km længere pga. en booket overnatning, hvis stemningen i bilen ikke tillod det. Derfor var intet heller booket på forhånd. Derudover havde vi et par mål der var helt simple. At turen gav os en masse kvalitetstid i familien og at vi fik den forsmag på sommer og sol, man som dansker bare længtes efter i april.

 

 

Indtraf feriefølelsen lige da i rullede ud af indkørslen, eller skulle man lige igang?

For mig skulle vi lige lidt afsted inden jeg havde den der “rigtige” feriefølelse. Det hænger nok sammen med to ting. Den første er at der er enormt meget praktisk man lige skal klare på køreferie. Hvilke krav er der til sikkerhedsveste, førstehjælp i bilen osv i de forskellige lande. En masse praktisk om hvordan man bedst ” indretter” sig i bilen, med to små bagi og det hele indenfor rækkevidde. Dernæst synes jeg det var lidt svært mentalt ikke at have forberedt nogen destination. For mig er en stor del af vores rejser normalt at researche lidt på de steder vi skal hen, og gå med den der forventningsglæde. Men denne gang vidste jeg simpelthen ikke hvad jeg skulle glæde mig til. For min kæreste var ferien bare startet da vi trillede ud af indkørslen. Han stortrives med bare at stikke en finger i vejret, Og køre den vej vinden blæser.. Ungerne var på hans hold. Eller den lille på 10 mdr var vel mest bare med, men Sigurd på 4 synes det var et eventyr, fra det minut vi kørte på Storebæltsbroen, og da køletasken med madpakker blev åbnet, var han helt overbevist.

 

road trip familiernes rejsemagasin

 

 

Hvad sagde ungerne til de mange timers kørsel?

De tog det overraskende pænt. Vi havde hjemmefra sjusset os frem til at vi nok ville køre ca 3200-3500 km. Vi endte med 4500 km. Meget pga hvor pænt de tog det. Jeg tillægger meget af æren at vi ikke skulle nå noget. Mig og min kæreste var på intet tidspunkt de der stressede forældre, der ikke havde tid, for vi skulle jo intet nå. Vi kørte de fleste gange ca. 2 timer og så holdt vi en pause. Nogen gange kørte vi længere hvis de begge lige sov eller bare hyggede. Men alt i alt vil jeg tro at vi kørte 2 timer for hver time vi holdt pause. I pauserne sørgede vi for at få rørt os lidt. Derudover spillede vi “rasteplads-roulette”. Konceptet er at vi hver havde en strimmel farvet tape på den ene hjul, og at der på skærmen af bilen også sad et stykke tape. Den hvis tape sad tættest på tapen på skærmen når vi havde parkeret på rastepladsen, måtte vælge et eller andet. Det kunne være hvilken snack vi skulle købe til den næste køretur, hvilke musik der blev spillet eller hvilke del af legepladsen der først skulle prøves.

 

Havde i planlagt turen hjemmefra, eller tog i den på slum?

Vi havde planlagt vi ville besøge vores venner i Bern som det første, men ikke præcis hvornår vi skulle være der. Vi regnede med 2 overnatninger på vejen, men det endte med en enkelt. Resten tog vi bogstavelig talt efter vejrudsigten. Vi kørte derhen hvor de havde lovet bedst vejr, indenfor rimelig afstand.

road trip familiernes rejsemagasin

Hvordan endte ruten med at se ud?
Den blev som følger:

Hjemmefra til Hannover hvor vi overnattede

Hannover til Bern via Karlsruhe

Bern til Milano via Lugano

Milano til Sainte Maxime

Sainte-Maxime til Beaune

Beaune til Hamborg

Hamborg og hjem igen

 

Fortæl lidt om hvad i oplevede de steder:

I Karlsruhe havde vi en rigtig fin og hyggelig eftermiddag, på en naturlegeplads, jeg havde googlet mig frem til. Vi gik over en lille bro, ind i en skov hvor der var en stor legeplads, lavet af gamle træstammer, torv osv. Der viste sig også at være store indhegninger med Bl.a elge, hjorte, heste osv. Det var et super break, ret tæt på motorvejen. Ideen var oprindeligt at snuppe en overnatning heromkring også, da klokken var blevet aftentid. Dog valgte vi at hoppe i bilen og køre det sidste stykke til Bern. Ungerne var trætte efter leg, så de sov og så var vi fri for at skulle i bilen igen dagen efter. Vi ankom til Bern ved 22.30 tiden og blev taget imod ved vores venner med rødvin og hygge…..

I Bern gik vi gennem hele byen, den er super hyggelig. En gammel by omkranset af en smuk flod, masser fine udkigsposter og broer.. Vi så byens vartegn, som er tre brunbjørne der bor ved flodbredden. Så var vi på en vandlegeplads i centrum. Det var ret impulsivt og endte med at Sigurd måtte gå hjem iført fars alt for store sweatshirt, da han selv var gennemblødt. På vejen stoppede vi og købte skøn tapas med hjem, fra det lokale torv. Dagen efter kørte vi en endagstur til Interlaken hvor der er super smukt. Det er en by med ret mange velhavere og derfor også enormt velholdt og smuk. Vi sad i t-shirts på en stor græsplæne for foden af et sneklædt bjerg og spiste is, alt imens de flotteste paragliders dalede ned fra bjerget og landede om ørerne på os. Vores søn brugte også lang tid på at rende med den medbragte kikkert, og se på bjergene – little things. Nogle gange er roen og tiden bare det fedeste.

 

I Lugano var vi blot en enkelt dag på gennemkørsel, men det er en perfekt by at “pause” i. Det er sinddsygt smukt. En by for bredden af en stor sø, omkranset af bjerge. Den ligger i den italienske del af Schweiz, så udover de smukke omgivelser fik vi også et af turens bedste italienske måltider. Byens midte var små gader belagt med brosten og små smalle stier. Der var torve med små cafeer og spisesteder. Nede ved søen var der en stor plæne hvor vi holdt “siesta” og spillede lidt bold. Så gik vi en lang tur langs søen og kiggede på de fine både og den smukke udsigt. Den lille sad og nød det i bæreselen og den store fik brændt lidt krudt af, inden turen gik videre til Milano.

road trip familiernes rejsemagasin

Milano tog os virkelig med storm. Det var helt klart mig der helst ville dertil, og vi havde da heller ikke de allerhøjeste forventninger, da den udbredte opfattelse er at der “bare” er en fashion by uden andet indhold. Men helt by chance, havnede vi i et fantastisk kvarter lidt udenfor centrum. Det var lidt Vesterbro møder Christianshavn agtigt. Der var masser streetart og små spøjse butikker, men det lå i et område med små parker og masser liv, omkring en kanal der flød gennem bydelen. Vi havde lejet en lejlighed med tagterrasse – lille terrasse , men dog stadig mulighed for at komme ud og se himlen inde blandt de høje bygninger. Det var et super lille sted, der gjorde alt for at få os til at føle os velkommen. Bilen parkerede vi i gården så den stod trygt og godt, bag en stor træport. Stedet var meget Milano, ejeren havde udsmykket dørene med forskellige små tandhjul, kunst og andre finurligheder. Meget personligt. Udover Domkirken, som var sindssygt imponerende,  så vi faktisk ikke de gængse turistting. Vi gik næsten 10 kilometer den første dag, hvilket resulterede i at vi have en times forældre tid på en frokostrestaurant, da Sigurd var faldet i søvn inden maden blev serveret. Han tog en lur på to sammenskubbede stole og den lille i klapvognen. Vi nød verdens mindste kaffe i stilhed, på verdens mest taggy cafe med plastikblomster og lysende hjerter over døren.. og forfærdelige røde plastikstole. Det var fantastisk! Den øvrige tid brugte vi lidt væk fra centrum, men i det område hvor vi selv boede, da vi følte det skulle udforskes lidt mere. Vi endte faktisk med at forlænge lejligheden med en dag, fordi vi ikke synes vi var helt færdige med Milano.

Der efter gik turen til Frankrig, egentlig havde vi kig på San Remo ved italiens kyst, da vi synes det havde været nok storby for ungerne. Vejret så dog lidt trist ud, så vi endte med at tage en lidt længere tur, til en lille by, Sainte-maxime, i Frankrig. Vi kiggede på vejret og så det var skønt i Saint Tropez, dog var hotelpriserne ikke så skønne lige omkring påske, så vi tænkte at denne lille, for os ukendte by, 25 km væk fra Saint Tropez, sikkert også have godt vejr. Afsted med os. Turen var lidt træls, der var kø og ungerne var lidt tvære, så det krævede lige vi talte til ti og trak vejret dybt et par gange. Men det var faktisk den eneste strækning med noget brok. Vi havde ikke tid til pause pga. køkørsel og vi havde lejet en lejlighed med tjek ind inden 20 – så vi måtte bare køre. Vi ankom 20.03 og nåede det akkurat. Både denne lejlighed og lejligheden i Milano blev booket på telefonen i bilen et par timer fra destinationen, begge gange var vi super heldige med placeringer og stedet generelt.

road trip familiernes rejsemagasin

 

Lejligheden i Sainte-Maxime, lå i et villakvarter 5 min gang fra strand, centrum og lystbådhavn. Det var en Nice i miniversion, vil jeg sige. Dødhyggelig og meget rolig. Stranden var perfekt og vejret var endda til et par ture i vandet. Der var små brostensgader, hyggelige butikker i hule-lignende lokaler og en dejlig havn. Der var dog  også et stort casino og nogle ret dyre områder. Men der var mulighed for at vælge. Der var en del kontraster og byen tog røven på os. Det er bestemt ikke sidste gang vi har været der. Den ligger desuden kun 40 km fra Nice, hvor man evt kunne flyve til, og så leje en bil. Derudover, kunne man sejle til Saint Tropez på 20 min over den lille bugt. Lejligheden vi boede i var en del af et kompleks med ca 10 lejligheder vil jeg tro. Det vidste sig helt tilfældigt at være danskere der ejede det, og de var nede og gøre haven sommerklar da vi boede der. Det var en lille simpel lejlighed hvor man sov på en hems, men der var så hyggeligt og en dejlig gårdhave, hvor vi hver dag spiste morgenmad, en lille pool og en reception fuld af forskellige spil til låns.

Vi endte, meget ulig hvad vi plejer, at spise på samme restaurant alle fire aftener. Der var masser steder at vælge imellem, men de var simpelthen så flinke derinde og maden var så skøn. Derudover, lavede de ungernes mad først, så de kunne komme i gang. Derudover var dækkeservietterne “malebøger”, så Sigurd sad og tegnede til maden kom.  Det var bare ret afslappet i forhold til hvordan der ofte er på franske restauranter, hvor det tit kan stables lidt op, og være lidt anstrengende at have børn med, især efter en lang dag hvor de er blevet trætte at strand og vand.

På vej hjem var vi i Beaune, kendte ikke byen overhovedet, men det var midnat og ungerne var trætte. Så vi kørte af motorvejen og undrede os helt vildt over at sådan en “ukendt” by havde så mange 5 stjernede hoteller. Men det viste sig at den ikke var så ukendt endda, i hvert fald i vin-kender kredse, byen er omgivet af nogle af verdens mest berømte vin-landsbyer og mange af producenterne har deres faciliteter og kældre Beaune selv. Plus en af landets største vinauktioner holdes der. Så blev vi så meget klogere.

road trip familiernes rejsemagasin

Meningen var at vi skulle tage resten af turen til DK næste dag, men klokken var 22 da vi var i Hamborg. Vi overvejede at køre videre, ungerne sov og det var sikkert endt fint. Dog blev i enige om at ideen med at lande i indkørslen kl 04, men to super udhvilede unger og to trætte forældre ikke var så tiltalende, så vi smuttede på hotel i Hamborg. Vi endte på et hotel, der som det eneste på turen ikke får en anbefaling med på vejen. Dog var det en oplevelse i sig selv, med den alt for beskidte receptionist, med det alt for fedtede hår, til det meget 70 agtige værelse med tunge røde velour gardiner, og en dunst af gamle cirutter, til verdens mest tyske morgenmad bestående af 13 forskellige slags pølser og ikke så meget andet.

Men vi landede – alle udhvilede – midt på eftermiddagen dagen efter, efter en helt skøn ferie, og det er ikke sidste gang vi udforsker Europa.

Bl.a. Kroatien står højt på listen.

Tusind tak,Janne..! Redaktionen er ret tændte på en lang bilferie nu.. Sådan.