Hansens Gamle Familiehave

Hansens Gamle Familiehave

Uanset om man bor i hovedstaden eller er på ferievisit, så kan en tur i Hansens Gamle Familiehave til en hver tid, fremtrylle nostalgiske minder og en jordbunden dansk hyggestemning.

Flæskesteg med hele svineriet, dunser med den rødeste kål og bøf, solidt flankeret af bløde løg, er blot lidt af det lækre menukort.

Wienerschnitzler, hummerslater og en velassorteret børne-menu, gør stedet til et populært pitstop for hele familien.

Med en placering lige ved siden af Zoo, Cisternerne, Frederiksberg Have osv er det oplagt på en længere kulturel hyggedag.

Hansens Gamle Familiehave Familiernes Rejsemagasin

 

Stedets historie:

Hovedhuset i haven var tidligere beboet af ansatte på slottet. I 1850 fik kongelig materielkusk M. Hansen en bevilling af Kong Frederik d. 7. Bevillingen betød, at Hansen til almuens glæde kunne sælge kaffe, the, vand samt mælk og fløde over halvdøren.

Da var Danmarks ældste Familiehave skabt. Det lille traktørsted betalte årligt kongen den nette sum af 24 kr. i afgift.

Efter et par år gav kongen haven lov til at også at sælge bayersk øl – stærk spiritus som brændevin og cognac måtte stadig ikke sælges, men kunne medtages mod en afgift.

Haven, som i folkemunde blev kaldt ”the vands husene” eller ”Pusterøreren”, blev hurtigt et populært mødested. Københavns bedre borgerskab og kunstnere nød også at bruge haven til både fest og hvil. Holger Drachmann mødte sin fru Edith her i haven første gang. En anden kendt dansker som havde et særligt forhold til stedet, var den danske kunster Storm P. Derfor har Storm P. i dag sin egen statue i haven. Statuen er skåret i havens ældste elmetræ af kunstneren Ole Bülow i 1998. Det var altså stolte traditioner familien Christensen skulle leve op til, da de overtog haven i april 1997.

Gennem de første fem år har familien nænsomt restaureret og renoveret haven og dens bygninger, så den igen fremstår som fordums oase, der igen flittigt frekventeres af Frederiksbergs borgere og kendisser, som har fundet stedet igen. Familien har genindført det gode Danske køkken. Hvilket har været et succes. Det vidner de mange faglige hædersbevisninger på væggene om. Derudover er haven både vellidt af det danske kongehus og af de royale i Saudi Arabien.

Indehaver John Christensen er udlært fra den gyldne Fortun tilbage i 1984. Efter et par år på de syv verdenshave og et par mindre forretninger, slog John sig ned som restauratør. Snart har han 25 års jubilæum, som leder for Hansens Gamle Familiehave. John stod fra start af selv for køkkendriften, men de sidste mange år har Lars Tranow været køkkenchef. Han skaber i samarbejde med et stort team af kokke og smørrebrødsjomfruer havens menu.

 

Besøg Hansens facebook side her:

 

Tekst: Peter Sørensen/ Hansens Gamle Familiehave      Fotos: Pixabay/TripAdvisor